Ruim drie jaar geleden startte de kleinschalige open behandelvoorziening Olympus Lodge door samenwerking tussen entrea lindenhout en Olympus Coaching. Het idee: jongeren zo normaal en open mogelijk laten opgroeien. We spraken met Sabine Hovestad, Inti Brazil en Chris Raaijmakers over dit bijzondere behandelaanbod voor jongeren.

Wat is Olympus Lodge?

“Olympus Lodge biedt een plek voor jongeren die anders in een gesloten behandelsetting zouden komen. Deze jongeren hebben vaak een langdurige traumatische geschiedenis met vaak een combinatie van gedragsproblemen. Wel hebben ze voldoende verbale en intellectuele capaciteiten om uiteindelijk de ‘normale’ ontwikkeltaken, passend bij hun leeftijd, eigen te kunnen maken. De Lodge is een open en onvoorwaardelijke woonvoorziening, maar wel met duidelijke kaders. Dat houdt in dat de jongere zichzelf goed verzorgt, gewoon naar school gaat, een vrijetijdsbesteding heeft en in contact staat met belangrijke naasten”, vertelt Chris. “We begeleiden jongeren onvoorwaardelijk richting volwassenheid. Door onze maatwerkaanpak én omdat we de jongeren daarin voldoende veiligheid bieden, lukt dat”, vult Sabine aan.

 

Wat houdt die aanpak precies in?

Sabine: “Negen collega’s zorgen dagelijks voor de begeleiding van vijf jongeren. De bekende gezichten en intensieve begeleiding geven de jongeren een gevoel van thuis. Door de kleinschaligheid van de Lodge is maatwerk mogelijk. Verder werken we met een buddy-systeem. Dat is zowel voor de jongere, die een vast vertrouwenspersoon naast zich heeft, als voor de behandelaar helpend.” Inti vertelt over de opbrengst van hun aanpak: “We zien dat we voor de jongere op tijd het verschil kunnen maken. Jongeren kunnen hier ook kind zijn. Een concreet voorbeeld is een jongen die voor plaatsing vaak agressief werd. Op zijn vorige woonplek kwam elke week wel politie langs voor hem. Sinds hij in de Lodge woont, is dat niet meer aan de orde.”

IMG 20230315 134416

 Inti, Sabine en Chris

 

Hoe dragen jullie hieraan bij?

Olympus Lodge biedt continue begeleiding richting volwassenheid, gericht op de normale ontwikkelingstaken. “Naar school gaan, gezonde relaties met het gezin, maar vooral ook met vrienden. Ze werken net als andere jongeren gewoon in een ijssalon of in de schoonmaak. In de dagelijkse dingen zitten allerlei triggers, kwetsbaarheden en stressfactoren. Daar helpen we de jongeren bij.” Sabine: “Verblijven bij ons betekent ook sport en bewegen en focus op gezonde voeding. Door sport en bewegen ontladen ze en leren ze om op een gezondere manier om te gaan met negatieve gedachten en gevoelens.”

 

Hebben jullie plannen voor de toekomst?

Inmiddels is de Olympus Lodge uitgegroeid naar twee huizen. Sabine: “We gunnen het veel meer jongeren om in plaats van de geslotenheid deze open kans te krijgen. Maar om deze kleinschalige en succesvolle aanpak te behouden, is verdieping nodig. Door de investering in onze expertise weten we steeds beter wat werkt. Onze ervaringsdeskundigen zijn dan ook echt onze toegevoegde waarden.” Inti sluit af: “Hoe mooi zou het zijn als onze aanpak voor andere partijen een inspiratiebron kan zijn.”

 

 

Heb je vragen over de Lodge of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met Chris via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Misschien ook interessante berichten