De inzet van steunfiguren in de jeugdzorg staat hoog op de beleidsagenda, maar in de praktijk gebeurt het nog weinig. Hoe kijken hulpverleners, ouders en jongeren aan tegen samenwerking met steunfiguren? In opdracht van BOEG onderzochten de HAN en Praktikon welke belemmeringen en kansen zij zien.

Duurzame relatie

Een steunfiguur biedt steun aan een jongere en/of anderen in het gezin vanuit een bestaande sociale relatie. Denk aan familie, buren of vrienden. Een steunfiguur is dus geen hulpverlener en in het geval van jongeren, is het ook niet de eigen ouder of verzorger. Het grote voordeel van het betrekken van een steunfiguur is dat het duurzame relatie is; hulpverlening is altijd tijdelijk.

 

Belemmeringen bij steunfiguren

In de praktijk wordt nog weinig samengewerkt met steunfiguren. Een veel genoemde reden is dat jongeren en ouders niet willen dat de band met deze persoon verandert. Het daadwerkelijk betrekken van een steunfiguur heeft volgens hen alleen meerwaarde als er sprake is van maatwerk. Voor de ene jongere kan het helpend zijn dat iemand meegaat naar gesprekken met een hulpverlener, voor een andere jongere past het beter om samen met de steunfiguur leuke dingen te doen. Ook hulpverleners noemen enkele belemmeringen. Denk aan de onduidelijkheid over ieders rol, regels rondom privacy en dat jongeren geen of een beperkt netwerk hebben.

 

Vervolgonderzoek nodig

Het onderzoek laat zien dat meer nodig is dan beleid. Investeren in actieleertrajecten kan een verandering in gang zetten. Zeker wanneer een organisatie het samenwerken met steunfiguren faciliteert. Daarnaast is vervolgonderzoek nodig om de vele vragen en dilemma’s die er spelen rondom dit thema te beantwoorden. De betrokkenen kunnen samen nadenken over hoe het samenwerken met steunfiguren een succes kan worden, wat hiervoor nodig is aan (nieuwe) competenties en wat dit betekent voor de organisatiestructuur en -cultuur.

 

Wil je meer weten over steunfiguren en plannen om het te implementeren, bezoek dan de website van JIMwerkt. Wil je meer weten over dit onderzoek, bezoek de projectpagina via www.han.nl/steunfiguren

Op 5 oktober is de landelijke JIMdag, waarbij je de impact van een steunfiguur (ook wel een JIM) zelf kunt ervaren. Meld je hier aan.