Je bent 18 jaar en komt net uit een instelling. Omdat je volwassen bent, kom je niet meer in aanmerking voor jeugdhulp. Na jarenlange hulp moet je het nu zelf doen. Wat blijkt in de praktijk: deze overgang valt veel jongeren zwaar. De ervaringsdeskundigen van TeamED16 bieden begeleiding aan deze jongeren. Vanuit hun eigen ervaring, zo lang als nodig. We spreken met coördinatoren Denise de Jonge en Steven Siebrand.

 

Begeleider om op terug te vallen

TeamED16 is acht jaar geleden door de Zorgregio Midden-IJssel/Oost-Veluwe opgericht voor - in eerste instantie - jongeren die de residentiële jeugdhulp verlaten als ze 18 jaar worden. Dit is hét moment waarop van hen zelfstandigheid wordt verwacht. Denise vertelt: “Jongeren vallen vaak weer terug, omdat ze nergens op kunnen terugvallen, geen stabiel netwerk hebben. Continuïteit is dus belangrijk. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat ze tijdig worden aangehaakt bij een professional. Een begeleider waarop iemand kan terugvallen.” De ervaringsdeskundige-inzet van TeamED16 heeft zich in de jaren verder ontwikkeld. Het team ondersteunt nu meer dan honderd unieke jongeren per jaar tussen de 12 en 30 jaar, op alle levensgebieden en over alle domeinen heen. Voor ondersteuning is geen indicatie nodig, alleen een behoefte aan hulp. 


Begeleiding wanneer nodig

TeamED16 werkt net iets anders dan de organisaties in de jeugdhulp. De ervaringsdeskundigen bieden één-op-één-begeleiding en werken onafhankelijk. Deze aanvullende begeleiding zorgt ervoor dat de jongeren de hulp krijgen die ze nodig hebben. “Wij zijn er wanneer het nodig is. Ook buiten kantooruren, want problemen beperken zich niet van 9 tot 5 op maandag tot vrijdag. Wij stellen andere vragen, staan naast de jongeren, praten niet over ze maar samen met ze. De behoefte van de jongere staat centraal.”

 

De ‘Big 5’ als uitgangspunt

Wat bijzonder is, is dat het traject vanuit het initiatief van de jongere wordt opgezet. Op hun tempo gaan ze aan de slag met hulp of therapie. TeamED16 is het steuntje in de rug. “Samen werken we toe naar de ‘Big 5’: een dak boven je hoofd, dagbesteding, financiën op orde, een stabiel netwerk en een onvoorwaardelijke volwassene in je leven. Dit is ons uitgangspunt en geeft de jongere de beste kans om deel te nemen aan de maatschappij. Doordat de jongeren altijd dezelfde ervaringsdeskundige houden, bouwen ze een langdurige relatie op. Een stabiele factor in hun leven.”

 

Samen sta je sterker

TeamED16 beschikt over een vast en ervaren team. Voor hen gaat het zijn van ervaringsdeskundige verder dan trainingen, opleidingen en een diploma. Ervaring in de praktijk en organisatie zijn net zo belangrijk. Juist die ervaring kan voor grote meerwaarde zijn voor de jongere. “Probeer het gewoon; ga eens samenwerken met een ervaringsdeskundige. Ervaar hoe mooi het kan zijn, want samen sta je sterker”, sluit Steven af.

Ben jij enthousiast geworden over het inzetten van een ervaringskundige? Neem dan contact op met TeamED16 via https://teamed16.nl/.

 

 = Dit artikel staat ook in de BOEG Nieuwsflits. Wil je deze Nieuwsflits ook ontvangen? Ga dan naar: https://www.g7jeugd.nl/bovenregionaal/expertisenetwerk-jeugdhulp-gelderland-boeg/nieuwsflits/aanmelden-nieuwsflits-boeg =

Misschien ook interessante berichten