Het Gelderse Aanmeldformulier Jeugdhulp wordt gezien als vertrekpunt voor de ontwikkeling van één landelijk formulier, voor alle aanmeldingen voor jeugdhulp bij alle zorgaanbieders.

Op initiatief van Pim van Uchelen, voorzitter van Raad van Bestuur Partners voor Jeugd, is in het voorjaar van 2023 met vertegenwoordigers van Jeugdbescherming Gelderland, JB-West en WSG (Partners voor Jeugd) verkend wat de mogelijkheden zijn om de good practice van het Gelderse Aanmeldformulier Jeugdhulp vertrekpunt te laten zijn voor een landelijke ambitie om tot 1 aanmeldformulier jeugdhulp te komen. Gezien de schaal en omvang van een dergelijk initiatief is Jeugdzorg Nederland gevraagd om dit te onderzoeken, projectmatig op te pakken en verder te brengen. Inge de Laat is aangesteld als projectleider Landelijk Aanmeldformulier Jeugdhulp.

De volgende randvoorwaarden zijn geformuleerd: 

  • Er moet landelijke overeenstemming zijn voor het gebruik van landelijk aanmeldformulier
  • Het landelijke formulier moet zoveel mogelijk automatisch gevuld kunnen worden vanuit GI (WIJZ)
  • Zorgaanbieders moeten in staat zijn om het aanmeldformulier in te lezen en over te zetten in hun systemen (geen administratieve lastenverzwaring).

 

Complex project

In de gesprekken die gevoerd zijn over de ambitie van een landelijk aanmeldformulier en bovenstaande randvoorwaarden, wordt het belang van een landelijk aanmeldformulier erkend. Tegelijkertijd beseffen ook alle partijen dat de totstandkoming en uitrol van dit formulier complex is. Een landelijk formulier heeft impact op veel verschillende partijen, met sterk verschillende administratieve processen en automatisering. Het is niet haalbaar om in één keer een voor alle partijen wenselijke oplossing te implementeren.

 

Fasering

Bij het opstellen van het Plan van Aanpak is gekeken wat (met het uiteindelijk doel voor ogen) een eerste stap is om te komen tot uitrol van een landelijk aanmeldformulier. En zo de omvang van het project behapbaar te houden. Zo richt het project zich in deze eerste fase op het ontwikkelen van een uniform aanmeldformulier tussen GI’s en de bij Jeugdzorg Nederland aangesloten jeugdhulpaanbieders. Ook is gekozen om vooralsnog de aanmelding bij het Regionaal Expertise team (RET) out of scope te houden, maar wel als subdoelstelling mee te nemen. Een vertegenwoordiging van de gemeenten is in deze fase niet meegenomen.

In de tweede fase wordt het landelijke aanmeldformulier overdragen aan het Ketenbureau i-Sociaal Domein. Dan zal er een bredere scope ontstaan naar zorgaanbieders (die niet vallen onder Jeugdzorg Nederland, zoals Jeugd GGZ) en gemeenten. Hierin zal de uitrol van een uniforme bepaling jeugdhulp en de aanmelding bij het RET ook verder worden meegenomen.

 Komende maanden gaat Inge de Laat aan de slag met de Governance van haar project en financiering van het vervolg. Doel is om vertegenwoordiging van het Ketenbureau i-Sociaal Domein, zorgaanbieders (aangesloten bij Jeugdzorg Nederland) aan de stuurgroep toe te voegen.

 In Q1 2024 wordt het Plan van Aanpak/ Ambitie voorgelegd aan het Platform GI. Als de ambitie omarmd wordt door alle GI’s zal vervolgens de begroting gepresenteerd worden en dan zal er besloten worden of het project wel of niet doorgaat.

 

Afspraken m.b.t. de Gelderse doorontwikkeling van het Aanmeldformulier

Omdat eerst duidelijk moet worden of er draagvlak is voor de lange termijn ambitie en de eerste stap hierin door Jeugdzorg Nederland om te komen tot de uitrol van een Landelijk Aanmeldformulier Jeugdhulp, gebruiken we vooralsnog het Gelderse aanmeldformulier te vinden op

https://www.gvjb.nl/samenwerken-kennisdelen/5-vereenvoudigd-aanmeldproces-jeugdhulp

Wel kunnen we suggesties voor verbetering blijven verzamelen, zodat we deze kunnen inbrengen in het landelijke proces, via Niels Naaldenberg en Jantien Jongepier, die vanuit de Werkgroep GVJB betrokken zijn bij het landelijke proces.

In mei 2024 wordt bekeken of het proces van het landelijk formulier doorgang vindt en welk tijdspad wordt beoogd. Mocht dit een langdurige ontwikkeling worden, dan overweegt de Regiegroep GVJB om het Gelderse proces weer op te pakken.

 

Meer informatie

Jantien Jongepier, trekker Werkgroep GVJB Doorontwikkeling Gelders aanmeldformulier, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Niels Naaldenberg, trekker Werkgroep GVJB Volgen landelijke ontwikkelingen Aanmeldproces Jeugdhulp, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.