Of het nu het toepassen, het opstellen of het lezen is, als jeugd- en gezinsprofessional krijg je er vroeg of laat mee te maken: de Verklarende Analyse. Karakter staat aan de start van het verankeren van de werkwijze in hun organisatie. De behandelaar in kinder- en jeugdpsychiatrie is voornemens om te starten met het trainen van jeugdprofessionals in de Verklarende Analyse. Adviseur Leren & Ontwikkelen Desiree van de Lisdonk: “Iedereen moet de Verklarende Analyse kunnen lezen en toepassen.

Start in het najaar

Karakter staat aan het begin van het traject. Het plan is om in het najaar te starten met de implementatie over de hele breedte van de organisatie. Desiree: “We zijn nu vooral bezig met het creëren van draagvlak. We moeten nog bepalen wie precies de training krijgt. Iedereen moet de Verklarende Analyse kunnen lezen, maar moet ook iedereen deze kunnen maken? Wel is duidelijk: we starten met Train de Trainer.”

 

Logische timing

De timing om met de Verklarende Analyse aan de slag te gaan, is logisch. Eddie vertelt: “Onze organisatie is de laatste jaren enorm gegroeid qua personeel. We hebben daarmee opnieuw behoefte aan een gestandaardiseerde manier van kennis uitwisselen. Daarnaast sluit de Verklarende Analyse als werkwijze goed aan bij de normalisatie in de jeugdhulp. Het is niet meer het label dat centraal staat, maar de jeugdige.”

 

De werkwijze

“De Verklarende Analyse ligt in de basis van gesprekken met jeugdigen en ouders. Aan de hand van één A4’tje kun je met hen in gesprek. Ditzelfde document wordt door de professionals gebruikt. En is de Verklarende Analyse goed gemaakt, dan is deze gemakkelijk over te dragen tussen jeugdhulporganisaties”, licht Eddie toe. “Iedereen spreekt en schrijft dezelfde taal.”

 

Een Verklarende Analyse geeft inzicht in de samenhang van problemen, het ontstaan en het voortbestaan. Het legt verbanden tussen deze factoren. BOEG stimuleert het gebruik van de Verklarende Analyse in de praktijk, zodat ieder kind en gezin de juiste hulp ontvangt.

 

 = Dit artikel staat ook in de BOEG Nieuwsflits. Wil je deze Nieuwsflits ook ontvangen? Ga dan naar: https://www.g7jeugd.nl/bovenregionaal/expertisenetwerk-jeugdhulp-gelderland-boeg/nieuwsflits/aanmelden-nieuwsflits-boeg =

Misschien ook interessante berichten