Het Regionaal Expert Team (RET) speelt een essentiële rol in het vinden van oplossingen voor jeugdigen met complexe vraagstukken. Francien van Andel, voorzitter en coördinator van het RET in regio FoodValley, is overtuigd van het belang van het RET binnen de jeugdzorg. “We kijken overstijgend, perspectiefbiedend en naar de effecten voor de jeugdige en het systeem op de lange termijn.”

 

Hoe zou je het RET omschrijven?

“Het RET is er voor vastgelopen jeugdigen. Jeugdigen waarbij veel factoren een rol spelen en zorg betrokken is. Binnen het RET proberen we een oplossing te vinden. Dit kan variëren van het organiseren van een passende plek of een samenwerking tussen partijen tot intensief meedenken over wat de beste oplossing is, afhankelijk van de vraag. Onze rol is om samen met alle betrokken partijen te kijken wat er nodig is om de jeugdige zo goed mogelijk te ondersteunen.”

 

Kun je een voorbeeld geven van een complexe casus waarbij het RET heeft geholpen?

“We hadden te maken met een jongen van een crisisgroep. Het was van vitaal belang dat hij naar huidige school bleef gaan, omdat hij het daar goed deed en er plezier in had. Daarom werd besloten om een taxi te regelen. Vanuit de crisisgroep ging hij naar een gespecialiseerde, op maat gemaakte kleinschalige groep. Ondanks de hoge kosten vonden we het toch de beste oplossing. We kijken overstijgend, perspectiefbiedend en op de lange termijn: wat zijn de gevolgen als we het niet doen?”

Hoe werken jullie samen met het onderwijs?

“Veel van de jeugdigen die we zien, zitten thuis. De veelheid van complexe factoren maakt dat de omgeving het lastig vindt om om te gaan met hetgeen wat de jeugdige laat zien. Het RET gaat uit van het hele systeem en probeert de jeugdige zo snel mogelijk weer terug naar school te laten gaan. We hebben een app met alle samenwerkingsverbanden binnen onze regio. Ik vraag altijd naar de schoolstatus van de jeugdige: is het een thuiszitter, is leerplicht al betrokken, is er een vrijstelling van onderwijs? We tackelen dit vooraf en proberen te zorgen dat het kind weer naar school kan gaan.”

 

Wat zijn de grootste uitdagingen voor het RET?

“De grootste uitdaging ligt in het voorkomen van doorplaatsingen en het organiseren van samenwerking tussen de hulpverlenende partijen. Daarnaast zijn het aantal beschikbare plaatsen in Nederland sinds de transitie verminderd. Juist daarom is het van cruciaal belang dat we creatieve oplossingen vinden om de jeugdigen en het systeem te ondersteunen. Bovendien moeten we beter kijken naar de belasting van ouders. Het onderzoek dat ik heb uitgevoerd over de advisering van het RET toont aan dat veel ouders overbelast raken door de complexiteit van de zorg van hun kinderen. Een andere ingewikkelde uitdaging is het voorkomen van doorplaatsingen. Een mooie ontwikkeling is dat we sinds januari een ervaringsdeskundige in ons team hebben. Dit is van onschatbare waarde gebleken.”

 

Wat zijn de wensen om het RET in de FoodValley te verbeteren?

“We willen frequenter vergaderen, omdat er veel vraag is en we daardoor niet aan de follow-ups toekomen. Daarnaast willen we als RET vaker aansluiten bij multidisciplinaire overleggen in het werkveld. We zien daarnaast dat zaken vaak te laat worden ingebracht, bijna als het al een crisis is. Als we in een eerder stadium betrokken worden, is de kans groter dat we uithuisplaatsing voorkomen. Verder willen we het RET verder professionaliseren en effectiever maken in het belang van de jeugdige en zijn systeem.’’

 francien van andel

Francien van Andel

Misschien ook interessante berichten