Een persoon die niet alleen luistert, maar ook uit eigen ervaring begrijpt wat je doormaakt. Dat is hoe TeamED16 ervaringsdeskundigheid ziet. ‘Ed’ Ludo Janssen deelt een voorbeeld uit de praktijk. “Het verhaal van deze jongen geeft goed weer wat ervaringsdeskundigheid een jeugdige kan brengen.”

 

Jonge hond

“Al meer dan zeven jaar begeleid ik een jongen. Hij zit al bijna z’n hele leven in residentie. Een paar jaar geleden ben ik wat actiever in beeld gekomen, omdat hij vanwege agressie en middelengebruik weg moest bij de organisatie waar hij toen zat. Het was echt een jonge hond, compleet gehospitaliseerd.”

 

Sterke band

“In zeven jaar bouw je een sterke band met elkaar op. Het middelengebruik is niet meteen afgenomen, maar de continuïteit in ons contact brengt hem veel. Hij kan áltijd bellen. Het duurde anderhalf jaar voordat hij daar gebruik van maakte. Hoe ik mezelf omschrijf als ervaringsdeskundige? Iemand met veel begrip en geduld.”

 

Zaadje planten

“Met mijn eigen ervaringen probeer ik hem aan het denken te zetten. Hoe is dit voor mij afgelopen, welke consequenties heb ik ondervonden? Als je dit gedrag laat zien, is dit waarschijnlijk de uitkomst. Mijn herstelverhaal geeft hem herkenning. En laat hem hopelijk een paar stappen vooruitdenken. Je plant een zaadje, hij moet het zelf ondervinden.”

 

Weg korter maken

“Waar ik de jeugdige verder bij help, is het korter maken van de weg tijdens een hulpverleningsproces. Ik heb contact met de instellingen, overleg met hulpverlening en spreek met zijn persoonlijk begeleider en behandelaar. Deze samenwerking maakt dat de jongen zich op een positieve manier ontwikkelt en verkort holpelijk de tijd in een instelling." 

 

Vrijheid bij begeleiding

“TeamED16 geeft mij de vrijheid om de begeleiding in te vullen zoals ik het graag doe. Ik haal hem één keer in de maand op voor een verlofmoment. Dit gaan we uitbreiden naar eens in de twee weken met overnachting. We helpen hem wat meer te wennen aan de buitenwereld.”

 

180 graden gedraaid

“Zijn gedrag is 180 graden gedraaid. Ik ben het meest trots dat hij zijn agressie onder controle heeft. Hij staat momenteel ingeschreven voor een begeleid-wonentraject, hij maakt muziek en heeft een baantje op de kinderboerderij. Hij krijgt weer vertrouwen in mensen en voelt zich thuis. En dat is heel bijzonder, want hij heeft zich nog nooit ergens thuis gevoeld.”

 

Ludo Teamed

 Ludo Janssen

 

Misschien ook interessante berichten