In de snel veranderende wereld van de jeugdzorg zijn professionals zoals Niels Naaldenberg van onschatbare waarde. Met zijn ervaring bij Jeugdbescherming Gelderland en als procesregisseur brengt hij waardevolle kennis met zich mee. Hij deelt zijn visie op de uitdagingen, ontwikkelingen en kansen in de jeugdzorg van dit moment.

 Passende zorg

“De jeugdzorg kent ingewikkelde uitdagingen”, vertelt Niels, doelend op de wachtlijsten en problemen met in- en doorstroom. “Een van de grootste uitdagingen is het vinden van passende zorg, vooral voor complexe gevallen. Door te investeren in creatieve oplossingen voor de lichtere gevallen hopen we dat de vraag van residentiële hulpverlening vermindert. Zo krijgen kinderen die in onveiligheid verkeren en van wie de ontwikkeling bedreigd wordt, eerder de hulp die ze nodig hebben.”

Andere blik

Het tackelen van huidige uitdagingen vraagt een andere blik op hulpverlening. “Het is belangrijk om zelfkritisch te blijven in onze manier van werken. Niet denken in aanbod en diagnoses. En escalaties in gedrag niet te zwaarwegend maken voor je interventies. Wat heeft deze kwetsbare jongere nou écht nodig op dit moment? Een verklarende analyse kan je helpen om die vraag te beantwoorden, door naar de grondslag van het probleem te gaan”, aldus Niels.

Wij zijn het systeem

“Als we onze wijsheid en creativiteit bundelen, komen we tot hele mooie oplossingen. Daarvoor moet iedereen aan tafel, bijvoorbeeld bij een RET-overleg, over zijn eigen belangen kunnen stappen. Het grotere plaatje in beeld hebben en een open blik houden.” Niels sluit af: “We praten vaak óver het systeem, maar met elkaar zíj́n we het systeem.”

Niels Naaldenberg

Niels Naaldenberg

Misschien ook interessante berichten