Er zijn nog steeds jeugdigen met een complexe hulpvraag die vastlopen in het systeem. Hulp is er niet (hiaten in het landschap) of alleen ver weg van huis. Er zijn lange wachtlijsten of geen enkele aanbieder kan alleen de benodigde hulp organiseren of heeft expertise beschikbaar. En als de expertise wel beschikbaar is, verplaatsen we de jeugdige daarnaartoe. Met soms vele opeenvolgende overplaatsingen als gevolg. Dat willen we in Gelderland anders gaan doen. Dat vraagt om de schaarse, hoogspecialistische hulp anders te organiseren.  

In het project essentiële functies gaan we de gezamenlijke visie vertalen naar een gezamenlijk toekomstbeeld voor de essentiële functies van heel Gelderland. Dit moet resulteren in een G7-brede inkoop met ingang van 2025, met een heldere opdracht om de zorg anders te organiseren. Het expertisenetwerk BOEG bouwt al aan dat toekomstbeeld door het financieren van innovatieve kleinschalige woonvormen en specifieke expertise. Hierdoor werkt BOEG al aan de hiaten in het zorglandschap op weg naar het toekomstbeeld voor Gelderland.

afb1

Doelstelling

De 7 Gelderse jeugdhulpregio’s slaan de handen ineen om de beschikbaarheid en bereikbaarheid van hoogspecialistische jeugdhulp te verbeteren. We noemen dat ‘samenwerking op essentiële functies’. Samen als jeugdhulpregio’s, maar ook samen met zorgaanbieders, ervaringsdeskundigen, onderwijs en verwijzers. Om niet alleen de beschikbaarheid te verbeteren, maar ook de zorg te transformeren. Zodat deze van betere kwaliteit is en zo dichtbij huis en zo thuis mogelijk is.

In de G7 willen we toegroeien naar een beperkt aantal samenwerkende zorgaanbieders die gezamenlijk ingezet worden bij hoog complexe jeugdhulphulpvragen.
Denk aan: verblijf met behandeling, expertise ter ondersteuning van satellietlocaties (w.o. Onvoorwaardelijk Wonen, voor jeugdigen met complexe hulpvragen). En ambulante hoogwaardige expertise (‘mobiele brigade’) ter ondersteuning van andere aanbieders, waardoor een kind niet verplaatst hoeft te worden.
De wens is dat de zorgaanbieders gezamenlijk heel het G7 werkgebied bedienen.
Zij kunnen zelf, of met partners alle kinderen en hun gezinnen helpen.
Zij bieden waar nodig (hyper) maatwerkoplossingen.  
Zij kunnen, als verlengde jeugdhulp van toepassing is, ook aanbod leveren tot 23 jaar.
En ze zorgen voor een goede overdracht naar zorgaanbieders die volwassenen ondersteunen. 

Het project ‘essentiële functies’ hangt nauw samen met de transformatie van de JeugdzorgPlus en de driemilieusvoorzieningen. De veranderingen die daar plaatsvinden voeden het toekomstbeeld dat nu uitgewerkt is voor de hoogspecialistische jeugdhulp. Die uitwerking is samen gedaan met ervaringsdeskundigen, zorgaanbieders, de GI’s, onderwijs en de verwijzers.  Zie onderstaande 'praatplaat' voor een beknopt overzicht van waarom de regio's samenwerken, wat we willen bereiken en hoe we daar gaan komen!

Praatplaat EF

 

 

Aanpak

Dit project is een uitwerking van het bestuurlijk besluit om op G7 niveau samen te werken aan beschikbaarheid en bereikbaarheid van essentiële functies in Gelderland. BOEG stelt de financiële middelen beschikbaar om dit traject te organiseren.

Op 24 juni 2022 heeft het bestuurlijk overleg van de G7 besloten om samen vorm te geven aan het opdrachtgeverschap voor deze vormen van specialistische jeugdhulp. Het ambtelijk overleg van de G7 heeft de opdracht gekregen dit verder uit te werken. Zij laten zich hierbij ondersteunen door een werkgroep, waarin alle regio’s zijn vertegenwoordigd. Voor deze opdracht zijn eveneens twee projectleiders aangesteld. Definitieve besluitvorming over de G7 brede inkoop van essentiële functies, dient in alle jeugdhulpregio’s / gemeenten afzonderlijk plaats te vinden.  

Alle zorgaanbieders van hoogspecialistische jeugdhulp en jeugd GGZ in Gelderland zijn betrokken. Zij, evenals ervaringsdeskundigen, GI's, onderwijs en verwijzers, leveren op diverse momenten input als partners in het proces. In het voorjaar van 2024 vindt besluitvorming plaats over de gezamenlijk opgestelde documenten die als basis dienen voor de inkoop van de zorg. De bedoeling is om de G7-brede inkoop voor 1-1-2025 af te ronden. 

Inmiddels liggen de concept documenten ter besluitvorming voor bij de deelnemende 56 gemeenten en zorgaanbieders die zijn toegetreden tot de Overlegtafels: 

- Het Fundament van Essentiele Functies in Gelderland

- Powerpoint fundament

De versies van deze documenten worden aangepast nadat alle tekstaanpassingen in het fundament Essentiele Functies zijn verwerkt en de definitieve besluitvorming heeft plaatsgevonden.

Contact

Projectleiders

Monique Nijkamp

Monique Nijkamp
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     

Karin Kerckhaert

Karin Kerckhaert  
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Werkgroep essentiële functies

Regio Contactpersoon E-mail
Achterhoek Nadine Verhoef Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Centraal Gelderland Emma van der Burgh Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
FoodValley
Michaël van der Meulen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Midden-IJssel/ Oost-Veluwe        
Pascal Offenberg
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Noord Veluwe
Ilse van Meerendonk Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Rijk van Nijmegen
Ronald Jansen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
Rivierenland
Jochem Huibers Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.